chero 2014.03.21. 12:19

Nico Nico Douga

2006-ban, mikor a nyugati emberek köreiben egyre népszerűbbé kezdett válni a YouTube, a japán Dwango nevű cég létrehozott egy videómegosztó oldalt, a Nico Nico Douga-t (szó szerinti jelentése: mosoly(gó) videó.. gondolom, hogy mosolyra fakasztja a nézőket ʘ‿ʘ). Mára ez az egyik legtöbbet használt oldal lett Japánban, több mint 36 millió regisztrált felhasználóval, naponta 120 ezren keresik fel.

Az oldalon főként a különböző japán zenei stílusok, animék, számítógépes játékok, a Vocaloid nevű énekszintetizátor program és a különféle szubkultúrák képviseltetik magukat, de akadnak például tudománnyal és sporttal kapcsolatos videók is. Külön műfajt tesznek ki a felhasználók által feltöltött utattemita ("megpróbáltam elénekelni"), odottemita ("megpróbáltam eltáncolni"), és a hasonló jellegű videók.

A Nico Nico Douga lehetőséget nyújt élő közvetítésre is, ezt namahousou-nak hívják (becenevén: niconama). Rengetegféle namahousou van: a mindössze néhány nézővel rendelkező, családias hangulatú utattemitás közvetítéstől kezdve a számítógépes játékok végigjátszását bemutatón keresztül teljes estés koncertekig. Az utóbbiakon nem ritka a több százezres nézősereg, főleg akkor, ha hírességek lépnek fel. Sokszor rendeznek élő Nico Nico-s eseményeket is, ahová főleg olyan embereket hívnak meg, akik az oldal miatt tettek szert népszerűségre (pl. énekesek, táncosok). Tokióban pedig egy teljes szórakozóhelyet szenteltek ennek a virtuális világnak, a Nicofarre nevű helyen egyszerre láthatók élő és vetített elemek. 

Az oldal egyedülálló funkciója, hogy a kommentek a videó felületén jelennek meg, a lejátszással egyidőben:

Az oldal felhasználói saját kis kultúrát építettek föl, ebbe beletartoznak a különféle, őrültebbnél őrültebb mémek, és a sajátos szleng is. Az utóbbira jó példák a kívülálló számára sokszor érthetetlen kommentek. 8888, 2525, www, tmt és hasonlók. Ezek ilyen japán szóviccek:

8888 → A 8-as szám japánul "hachi", aminek a kiejtése közel áll a "pachi"-hoz, ami pedig tapsot jelent, ezért a japán kommentelők az egyes számok végén tapssal gratulálnak az előadónak, és nyolcasokat írnak :D

2525 → Ez hasonló az előzőhöz, a 2-es (ni) és az 5-ös (go, zöngétlenedve: ko) együtt ezt adják ki: nikoniko, aminek a jelentése mosolygás, úgyhogy ha valami kicsit vicces vagy aranyos dolog van, gyakran ezt kommentelik.

w → Ez a "LOL" japán megfelelője, a "warau" (nevetni) igéből származik, aminek csak az első betűjét írták le. Értelemszerűen minél viccesebbnek gondolja az illető a videót vagy annak egy részletét, annál több w-t ír.

tmt → Ezt akkor szokták kommentelni, mikor az élő közvetítésnél valahogy egy kicsit megszakad az adás. A "tomatta" (megállt, megszakadt) szóból származik, de gyakran csak "tomato"-ként hangoztatják :D

Ilyenből rengeteg van, esetleg később csinálok is majd belőlük egy posztot ʘ‿ʘ

Összegezve, a Nico Nico Douga a japán (és persze a nemzetközi) netkultúra egy jelentős elemévé vált. A felhasználók közötti együttműködés tapasztalataim szerint nagyon erős, sokkal erősebb, mint például a YouTube userek között, (ahol persze sok a collab, de inkább egymást oltogatják az emberek kommentekben..). Vegyük példának az úgynevezett "kórusok" szervezését: néhány felhasználó összefog és együtt kiválasztanak egy dalt, amit felosztanak részekre, mindenki felénekli a saját részét, valaki mixeli, más valaki illusztrációkat készít az énekesekről, megint más pedig csinál egy szép animációt, és hopplá! kész egy csodálatos videó, mint például ez:

Szerintem ez egy nagyon érdekes és hasznos oldal is egyben, mindenkinek ajánlom: aki japánul tanul, annak azért, hogy a kellemest a hasznossal összekötve szórakozzon és egyben gyakorolja is a nyelvet; aki nem tud japánul, hanem csak érdeklődik a kultúra iránt, annak azért, mert sokszor nem baj, ha nem érted, mert a látvány és a zene elárul mindent! ヽ(゜∇゜)ノ

A bejegyzés trackback címe:

https://youtaite-naploka.blog.hu/api/trackback/id/tr115872146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása