(Azért az elején gyorsan tisztázzuk, hogy a sok pierrot-s dal közül ez a KEI-féle és NEM a JimmyThumb-P-féle!)

Egyáltalán nem vagyok az a sírós típus, de sokszor pont a Vocaloid-daloknál mutatkozik meg az érzelmesebb oldalam. Ezt a dalt szinte mindig megkönnyezem egy kicsit.

KEI-san nem tartozik a legismertebb és legnépszerűbb Vocaloid-dalszerzők közé. Sajnos. Pedig egyszerűen gyönyörűnek mondható, dallamos VocaRock számokat ír általában, amiknek a szövege inspiráló és motiváló. Ez is ilyen.

A Pierrot, azaz Bohóc című szám eredeti videója (YT reprint) alatt csak egy kép volt egy bohócról. Később többféle fanmade PV (pl. ez vagy ez vagy ez) készült, de kétségtelenül a legjobb a RAHWIA-féle lett, ami egy egész történetet is bemutat a dalhoz kapcsolódóan:

BOHÓC

Minden rendben, minden rendben; töretlenül bolondozok,
én, a nevenincs bohóca egy aprócska cirkusznak.

Ahogy egyensúlyozok a labdán, mely kerek, mint a Hold,
látványosan leesek róla - a munkám a nevettetés.
Sírva találtam rád a közönségben, hát ne vágj ilyen szomorú arcot!
Le kell törölnöm a könnyeidet, melyet sem anyukád, sem apukád, csak én vettem észre...

"Minden rendben, minden rendben; ha fáj is, ha kínoz is,
semmiség, mert rám nevettél"
Minden rendben, minden rendben; esetlenül elzuhanok,
én, a labdán egyensúlyozó bohóca egy aprócska cirkusznak.

Csillapíthatatlanul sírva mondtad: "A hazugságod elszomorít...",
"Egyszer sem hazudtam!" - e szavak után újból sírni kezdtél.

"Mutasd meg az igazi arcodat, amit a közönség nem láthat,
ami a maszk alatt rejtőzik,
Hisz mikor megbántottak, és fáj, vagy ha a keserűség miatt sírsz,
nem kell ezek miatt szégyenkezned!

Minden rendben, minden rendben; nem baj, ha nem megy jól a nevetés,
Csak ne hazudj többé soha,
Semmi baj, semmi baj; nem kell ezt egyedül elviselned,
Veled együtt sírok én is."

Minden rendben, minden rendben, te találtad meg
az arcomat, amit már rég elfelejtettem,
"Semmi baj, semmi baj" - mintha valami varázslat lenne!
Nézd csak, a bohóc, aki nem az igazat mutatta, már tova is tűnt!

 

A PV-t látva sokan megkérdezik: Mi lett a bohóccal? Meghalt?

A válasz az, hogy csak a "bohóc" halt meg. Maga az ember nem, csak a mások számára felépített hamis önképe, a "maszk", amit viselt. (Sőt, a PV-ben szereplő fiatalok feltűnnek egy pár pillanatra RAHWIA egy másik PV-jében is, már egy családként :) )

Mert ez a dal arról szól, hogy hajlamosak vagyunk mást mutatni, mint amit valójában érzünk és gondolunk. Japánra ez főleg igaz. Az ottani társadalomnak egy jelentős eleme a tatemae nevű jelenség, ami azt jelenti, hogy a "harmónia" és a "béke" megőrzésének érdekében sokszor nem mondják ki, hogy mit gondolnak igazából. Például, ha valaki azt mondja neked ott, hogy jól beszélsz japánul, meglehet, hogy csupán azért tette ezt, hogy ne érezd magad kényelmetlenül. Vagy ha nagyon cicomásan öltözöl fel egy egyszerű alkalomra, megdicsérik a ruhádat, holott egyáltalán nem az alkalomhoz illő volt. Mindezt azért, hogy nehogy megsértsenek, és ne rontsanak a veled való kapcsolatukon. Esetleg, ha valaki vendégségben van nálad, és rosszul lesz, például elkezd nagyon fájni a feje, ha megkérdezed, hogy jól van-e, a világért se mondaná el, hogy valami baja van, mert nem akar neked kellemetlenséget okozni. 

Ez egy bizonyos fokozatig jó, viszont elég könnyen bele lehet esni abba a csapdába, hogy a végén már a legközelebbi ismerőseinknek, családtagjainknak sem mutatjuk ki az őszinte érzéseinket. Ez a dal arra biztat, hogy merjünk önmagunk lenni, merjük kifejezni az érzelmeiket, és ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy "minden rendben", ha közben nem is úgy van, hanem merjünk a nekünk fontos személyekhez fordulni ilyen esetben, és megnyílni nekik. Így tényleg boldogok lehetünk, és nem csak a boldogság látszata fog fennállni.

A dalt legtöbben Senka coverje miatt ismerik:

Annyira aranyos, ahogy beleéli magát és még kicsit sír is :') Ráadásul nagyon jó ryouseirui (2:59-től)! Sajnálom, hogy már többet nem tevékenykedik utaiteként, hanem átment profiba... 

(Egyébként, a közepénél, úgy 2:48-tól az Engrish szöveg, amit énekel:

"If you wanna try, you can't stand me now, I know you lie, All you do is make me cry" )

Egy másik híres cover pedig Miku-tan nevéhez fűződik:

Van még pár aranyos feldolgozás, például Shounen-T akusztikus és koma'n zongorás coverjeszülinapi kórus az akusztikus verzióval, Nico Nico ChorusRib-san coverje, Aqua zenedobozos verziója és még sok más.

A bejegyzés trackback címe:

https://youtaite-naploka.blog.hu/api/trackback/id/tr265774093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása